Primul sucevean cercetaș-scafandru promovează pacea la nivel mondial începând din Arabia Saudita

Între 20-29 septembrie 2011, doi tineri lideri cercetași români, Cătălin Sava din Suceava și Andrei Dobre din Drăgășani, și-au reprezentat cu success țara participând la Celebrarea celei de-a 81-a zile naționale a Arabiei Saudite și la Al 2-lea Camp Internațional de Pace, cele două evenimente creând oportunitatea lansării programului cercetășesc internațional “Messengers of Peace” (Mesagerii Păcii). Evenimentul comun, organizat de cercetașii saudiți, a adunat mai mult de 8500 de cercetași, peste 1500 dintre ei venind din afara țării gazdă. Pe parcursul celor 10 zile de program, participanții au reușit să depășească orice barieră de comunicare, devenind mesageri ai păcii pentru țările lor.

Proiectul mondial ”Mesagerii Păcii” a fost lansat în cadrul unei ceremonii speciale care a avut loc pe 28 septembrie în Arabia Saudită, sub înaltul patronaj al Majestății Sale Abdul Aziz Al Saud, Rege al Arabiei Saudite și Majestății Sale Carl Gustaf, Rege al Suediei. Cei 8500 de cercetași au fost implicați în activități variate, menite să îi ajute în dezvoltarea propriilor valori cu privire la cetățenia activă și pacea mondială. Prin prezența la eveniment, participanții și-au asumat datoria de mesageri ai păcii pentru țările lor și au promis să promoveze proiectul acolo, pentru ca mai mulți cercetași să se implice în el.

Dintre toate activitățile în care participanții au fost implicați pe durata evenimentului, una a fost cu adevarat specială: cursul de 4 zile pentru obținerea certificatului de scafandru, care a avut loc în regiunea Al-Lith, curs ce a implicat doar 14 participanți. Echipa internațională de scafandri noi-nouți a avut cercetași din România, Republica Moldova, Egipt, Algeria, Suedia, Olanda si Ghana. Cursul a avut un program foarte intens, cu peste 20 de ore de pregătire teoretică, 10 ore de practică în piscine și 2 ore de scufundări în preajma recifului de corali din Marea Roșie. La sfârșitul cursului toți participanții au primit Permisul de Scafandru pentru Ape Deschise, valabil pentru toată viața posesorului.

Cătălin Sava, tânărul lider de 18 ani care a fost reprezentant al României la eveniment, ne împărtășește din experiența sa: “Pe lângă faptul că prețul motorinei era de 15 eurocenți pe litru, am fost profund impresionat de ospitalitatea arătată de cercetașii din Arabia Saudită și de nivelul de dezvoltare pe care cercetășia l-a atins la ei.

Trebuie să recunosc însa că partea de program care a avut cel mai mare impact asupra mea a fost Cursul de Scafandri. Nu cred că voi mai avea vreodată ocazia să am o experiență atât de intensă, așa ca prețuiesc momentele pe care acest proiect, alături de Asociația Cercetașilor Arabi, mi le-au oferit și sper să-mi revad prietenii de-acolo cât mai curând în evenimente internaționale viitoare. Până atunci, voi face tot posibilul să promovez programul “Mesagerii Păcii” in România.”

Cătălin este membru activ al Organizației Naționale ”Cercetașii României”, Filiala Suceava, implicându-se în toate proiectele filialei și aducând o contribuție de valoare la acestea. El a reprezentat România la evenimentele din Arabia Saudită în urma unei selecții naționale facută de Departamentul Internațional al ONCR.

Pe lângă dedicarea cu care lucrează ca și voluntar în cadrul organizației de cercetași, Cătălin este student în anul I la cursurile Academiei de Studii Economice din București, Facultatea de Cibernetică și Informatică Economică, el fiind unul din absolvenții promoției 2011 a profilului matematică-informatică, informatică intensiv de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, cu o medie de bacalaureat de 8.88 .

Filiala Suceava a Organizației Naționale “Cercetașii României”(www.suceavascout.blogspot.com) a fost înființată în 1992, cu scopul de a oferi tinerilor o alternativă în petrecerea timpului liber și dezvoltarea constructivă a personalității lor prin metode non-formale de educație, funcționând după principiile și metoda scout. Misiunea Cercetăşiei în societatea româneasca este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune şi o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, în care oamenii sunt împliniţi ca indivizi şi joacă un rol constructiv în societate.
Cercetăşia este o mişcare educativă a copiilor şi tinerilor, bazată pe voluntariat, cu caracter apolitic, deschisă tuturor, indiferent de naţionalitate, rasă, sex, credinţă sau condiţie socială, în concordanţă cu metoda Scout. Cercetăşia contribuie la dezvoltarea tinerilor, în vederea împlinirii lor fizice, intelectuale, sociale, spirituale, pentru a deveni cetăţeni responsabili ai comunităţii locale, naţionale şi internaţionale.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați pe e-mail: suceavascout@gmail.com sau la tel.: 0722 367 364.

Leave a Reply

Your email address will not be published.